ممکن است در مورد نحوه خرید ارز دیجیتال سوالی داشته باشید. در این مقاله به این موضوع خواهیم پرداخت، با ما همراه باشید. مانند سایر ارزهای سنتی، ارز دیجیتال در صرافی ها خرید و فروش می شود. مبادله ارز دیجیتال یا خرید و فروش ارز دیجیتال را صرافی می گویند. صرافی ارز دیجیتال یک صرافی آنلاین و آفلاین است و در قالب نرم افزارها و وب سایت های مختلف کار می کند. برای اینکه بدانید تراکنش های دیجیتال چگونه انجام می شود؟ آیا در ایران صرافی وجود دارد؟ و مبادله مردمی را بدانید. در ادامه مقاله به بررسی همه این موارد خواهیم پرداخت.
صرافی ارز دیجیتال چیست؟ اصولا صرافی های ارز دیجیتال، بازارهای مجازی و آنلاین برای خرید و فروش و مبادله ارزهای دیجیتال با یکدیگر یا تبدیل آنها به ارز مشترک هستند. برای دقیق تر و دقیق تر، صرافی به گونه ای طراحی شده است که امکان داد و ستد ارز دیجیتال با ارز دیجیتال دیگری را بر اساس ارزش بازار و یا مبادله آن با ارز کشور (پول ملی) فراهم می کند.
برای خرید ارز دیجیتال باید در صرافی ارز دیجیتال ثبت نام کنید. همانطور که گفته شد، این صرافی ها در قالب اپلیکیشن های موبایل یا وب سایت ها طراحی شده اند. ارز دیجیتال مورد نظر را در برابر پول ملی یا سایر ارزهای دیجیتال خریداری کنید و ارز دیجیتال خود را در برابر پول ملی یا ارز دیگر بفروشید. لازم به ذکر است که این صرافی ها برای ارائه این خدمات هزینه خدمات یا کارمزد دریافت می کنند. تمامی این مراحل به صورت عملی و بدون حضور فیزیکی انجام می شود.
همیشه توجه داشته باشید که صرافی های ارز دیجیتال عملکردهای کاملا متفاوتی با کیف پول ارزهای دیجیتال دارند. کیف پول ارز دیجیتال فقط برای ذخیره و نگهداری دارایی های دیجیتال در نظر گرفته شده است. صرافی های داخلی در برخی کیف پول ها طراحی شده اند. آنها تنها به این دلیل که تنها از ارزهای محدود پشتیبانی می کنند، گزینه مبادله را به کاربران ارائه می دهند و به همین دلیل نمی توانیم صرافی های ارز دیجیتال را جایگزین کنیم.
چند نوع صرافی ارز دیجیتال وجود دارد؟ برای یک تراکنش در بازار ارز دیجیتال که معامله نامیده می شود، این چرخه با استفاده از صرافی ارز دیجیتال تکمیل می شود. دو نوع صرافی وجود دارد: صرافی های متمرکز و غیرمتمرکز در ادامه در مورد تفاوت این دو صرافی صحبت خواهیم کرد.
مبادلات متمرکز
یک صرافی متمرکز نام خود گویای همه چیز است. آنها توسط یک شرکت یا موسسه خاص مدیریت می شوند و کنترل وجوه و دارایی های موجود در بورس در دست چند فرد یا سازمان کلیدی است. از جمله صرافی های متمرکز مانند Kraken، Coinbase، Gemini و Binance. پلتفرم های ارز دیجیتال و کاربرانی که قصد استفاده از آن ها را دارند، ملزم به ثبت نام و احراز هویت هستند.
در صرافی های متمرکز، دارایی افراد توسط صرافی ها کنترل می شود. اصولاً دارایی ها در کیف پول این صرافی ها ذخیره می شود و موجودی حساب کاربران آنها به صورت یک عدد محاسبه می شود.
اگر در بازار ارزهای دیجیتال مبتدی هستید، بهتر است برای انتخاب صرافی به یک صرافی متوسط بروید، هر چه این صرافی بزرگتر، محبوب تر و قابل اعتمادتر باشد، سرمایه گذاری قابل اعتمادتر است. همانطور که گفتیم، هنگام خرید ارز دیجیتال، آنها در کیف پول صرافی ذخیره می شوند، نه در کیف پول شخصیت های شما، کلید خصوصی آنها در دستان شماست. بهتر است بدانید که مقدار پول و وجوه موجود در کیف پول این صرافی ها قبل از برداشت و انتقال به کیف پول افراد باید به سقف بالایی برسد.
اما این تمرکز را می توان یکی از بزرگترین نقاط ضعف این بورس دانست. برخی از فعالان این حوزه بر این باورند که تمرکز با ماهیت غیرمتمرکز ارزهای دیجیتال در تضاد است. به دلیل تحریم ها و قوانین این صرافی ها، کاربران ایرانی پس از ثبت نام، یعنی پس از تایید مدارک، همواره در معرض خطر مسدود شدن حساب های خود هستند.
صرافی غیرمتمرکز
تراکنشها در این صرافی کاملاً غیرمتمرکز هستند و از قراردادهای هوشمند و بلاک چین برای حذف واسطهها استفاده میکنند. در یک صرافی غیرمتمرکز، کاربران می توانند بدون نیاز به واریز ارز دیجیتال خود در کیف پول صرافی با ایجاد کیف پول شخصی، به راحتی تراکنش انجام دهند.
صرافی های غیرمتمرکز نوع جدیدی از مبادلات ارز دیجیتال هستند. انتظار می رود در آینده نزدیک سهم زیادی از بازار ارزهای دیجیتال را به خود اختصاص دهند.همانطور که می دانید تفاوت اصلی صرافی های متمرکز و غیرمتمرکز در نحوه مدیریت و کنترل دارایی ها است. در بورس های غیرمتمرکز، کارگزاران سهام هیچ کنترل و نظارتی بر دارایی های کاربران خود ندارند.
صرافی های غیرمتمرکز را می توان با استفاده از بلاک چین و قراردادهای هوشمند و سایر پروتکل های نصب شده بدون واسطه از کیف پول کاربر به ارز دیگری مبادله کرد. کاربر با ورود به کیف پول شخصی و اتصال به صرافی، ارز مورد نظر را روی پلتفرم بلاک چین ارسال می کند و سپس ارز جدید و انتخابی را از همان بلاک چین دریافت می کند.
در زیر برای درک کاربران شما سه نوع صرافی فعال در بازار ارز دیجیتال را معرفی می کنیم. ارتباط با بیت ارز
مبادلات همتا به همتا
در این مبادله کار به طور مستقیم بین دو کاربر انجام می شود. خریداران و فروشندگان برای خرید و فروش در این برنامه ها آگهی ارسال می کنند و بر اساس تعداد کارهای تکمیل شده و عملکرد هر کاربر امتیازی به آنها تعلق می گیرد و کاربران یا فروشندگان برتر بالاتر از دیگران معرفی می شوند. -صرافی های همتا به همتا قابلیت فریز کردن کالا را تا زمان تایید مشتری دارند.
یکی از مزیت های مهم این صرافی ها حضور کاربران کشورهای مختلف و امکان پرداخت به روش های مختلف است. به عنوان مثال کاربر ایرانی که به خدمات بانکی بین المللی دسترسی ندارد می تواند به راحتی کاربری از ایران انتخاب کند و دیگر نگران امور بانکی نباشد.
تبادل تنوع
در برخی از صرافی ها، امکان معامله آتی و اختیار معامله بر روی ارزهای دیجیتال وجود دارد. مفهوم معاملات آتی و اختیار معامله با معاملات معمولی در بازار ارزهای دیجیتال بسیار متفاوت است، می توان گفت نحوه معامله بسیار شبیه به صرافی های متمرکز است. می توانید از بورس وام بگیرید و با چند برابر سرمایه خود معامله کنید. بهتر است بدانید که هر چه پول (اهرم) بیشتری در معاملات آتی و آپشن بگیرید، ریسک بیشتری را می پذیرید و اگر از حد تعیین شده در هر کدام فراتر بروید. اهرم، از دست خواهید داد، ثروت خود را از دست خواهید داد، نقد خواهید کرد.
با سرمایه گذاری در بازار معمولی فقط از افزایش قیمت ها می توانید سود ببرید اما در بازار مشتقه می توانید با وارد شدن به موقعیت فروش از کاهش قیمت نیز سود ببرید. این استراتژی کوتاهسازی راهی برای سود بردن از بازارهای نزولی ارز است. دیجیتالی است به این معنا که معامله گران در این زمینه دارایی ها را از صرافی ها یا کارگزاران قرض می گیرند، آنها را می فروشند و منتظر کاهش قیمت ارز مورد نظر هستند. البته با قیمت های ارزان تر، با استفاده از این استراتژی، معامله گران حرفه ای از کاهش قیمت بهره مند می شوند، البته صرافی یا کارگزار پورسانت دریافت می کند.
تبادل سریع
در واقع برنامه های مبتنی بر وب وجود دارند که به کاربران اجازه می دهند ارز دیجیتال را به سرعت به یکدیگر منتقل کنند. در این پلتفرم ها کاربران به سادگی ارزی که دارند و ارز دیجیتالی که می خواهند با آن مبادله کنند را مشخص می کنند و بقیه کارها به صورت خودکار توسط پلتفرم انجام می شود. صرافی های شناخته شده در سرتاسر دنیا متصل هستند و زمانی که کاربر تمایل به مبادله ارز مورد نظر خود را اعلام می کند، این سیستم به طور خودکار بهترین قیمت موجود در صرافی را به کاربر ارائه می دهد و این کار توسط کاربر در خود صرافی انجام می شود و برای ارائه این خدمات در آن مبادله کنید، مقداری کارمزد دریافت می کنند، خوب است بدانید که این روش های تبادل سریع برای کاربران ایرانی محدودیت محسوب می شود و هرگونه فعالیت کاربران ایرانی ممکن است دارایی های آنها را مسدود کند.
ارز دیجیتال چگونه استفاده می شود؟
همانطور که در این مقاله توضیح می دهیم صرافی ها به دو گروه متمرکز و غیرمتمرکز تقسیم می شوند و نحوه کار این صرافی ها متفاوت است. اساساً صرافی ها به یکی از روش های زیر کار می کنند:
روش اول: کاربر با صرافی تراکنش انجام می دهد. (کاربر ارز مورد نظر خود را از صرافی خریداری کرده یا به صرافی می فروشد.)
نمونه ای از این رویکرد بورس های ایران است. طرف های معامله اصلی صرافی ها هستند، یعنی کاربران ایرانی برای خرید و فروش ارزهای دیجیتال به صرافی ها مراجعه می کنند. سود مبادله از تفاوت بین قیمت خرید و قیمت فروش حاصل می شود. قیمت خرید ارز دیجیتال از قیمت فروش آن در صرافی ها بیشتر است.
روش دوم: در این صورت بین خریدار و فروشنده واسطه وجود دارد، یعنی خود صرافی به این صورت طرف معامله نیست و برای ارائه این خدمت هزینه ای پرداخت می شود.
در این روش صرافی دیگر طرف تراکنش دیجیتالی نیست، این تراکنش با واسطه بین خریدار و فروشنده انجام می شود و در پایان هر تراکنش مبلغی پرداخت یا کارمزد دریافت می کنند. اکثر صرافی های پیشرو دنیا به روش دوم فعالیت می کنند.
تفاوت بین صرافی های متمرکز و غیر متمرکز
در این بخش در مورد تفاوت های صرافی متمرکز و غیرمتمرکز ارز دیجیتال صحبت خواهیم کرد. با مطالعه این تفاوت ها به راحتی می توانید به سوالاتی که در ذهنتان ایجاد می شود پاسخ دهید. در آینده با ما همراه باشید.
1. حقوق مالکیت
در واقع مالکیت یکی از تفاوت های اصلی این دو صرافی است. تفاوت بین حق مالکیت ارزهای دیجیتال مربوط به صرافی های متمرکز است و صرافی های غیرمتمرکز که در آن کاربران ارزهای خود را ذخیره و نگهداری می کنند، این دو روش تاثیر بسزایی در اجرای معاملات ارز دیجیتال دارند. در یک صرافی متمرکز، کلیدهای مورد نیاز برای دسترسی به دارایی ها در دست خود صرافی است که زمان اجرای تراکنش را به میزان قابل توجهی کاهش می دهد. همچنین یکی از مزایای صرافی های غیرمتمرکز این است که چندین نقطه مرکزی برای هکرها و سارقان وجود دارد. او این کار را دشوار و غیرممکن کرد.
نقدینگی
تورم یکی از نقاط ضعف نرخ ارز است. اصلیترین چیزی که بر کاهش پول تأثیر میگذارد، محدودیت خرید و فروش است. با توجه به علاقه و اتکای کاربران به مبادلات بین المللی در منطقه، این امر باعث شده است که نرخ ارز صرافی مرکزی از صرافی بین المللی بیشتر شود.
امنیت:
تفاوت دیگر بین صرافی های بیت ارز متمرکز و غیرمتمرکز امنیت است. همانطور که می دانید، دارایی ها در صرافی های غیرمتمرکز ذخیره نمی شوند و هکرها اغلب به آنها دسترسی ندارند. این علیرغم گزارش های بسیاری از حملات هکرها به صرافی های متمرکز امروزی است.
حقوق
میزان کارمزدهای مرتبط با تجارت دیجیتال برای کاربران و سرمایه گذاران این بازار بسیار مهم است. در معاملات متمرکز، پس از هر تراکنش، درصد مشخصی از کارمزد اخذ می شود. با تفاوت تراکنش های منتشر شده، تعداد تراکنش های انجام شده. کارمزدها تحت تأثیر افزایش قیمت قرار نمی گیرند و برای هر کارمزد معامله حداقل درصدی کسر می شود.
قانون گذاری
پوشش توزیع توسط رگولاتورها کنترل می شود، اما توزیع اینطور نیست. توجه به این نکته ضروری است که اکثر صرافی ها 100% غیرمتمرکز هستند زیرا دولت می تواند در عملیات آنها دخالت کند. برخی از دولت ها قوانین محدودکننده تری را در مورد تبادل اطلاعات اعمال می کنند.